de fotograaf
nl |

“Waar fotografie om draait? Het bevriezen van net die ene seconde; dat ene moment. Zo simpel ligt het eigenlijk”. Jan Pitt verloochent zijn ingebakken Groningse nuchterheid niet. De essentie van fotografie mag dan weliswaar draaien om een geoefend, een geroutineerd en een scherp oog. Als het om vastleggen gaat, spreekt hij liever over “ambachtelijk bezig zijn”.

Zijn loopbaan in de fotografie is begonnen in 1989 als persfotograaf, voor regionale dag- en weekbladen. Het hectische bestaan begon hem allengs tegen te staan. In het keurslijf van de alledaagse waan; dat beviel hem steeds minder. In 1999 besloot hij de stap te wagen. “Naast mijn krantenwerk kreeg ik steeds meer opdrachten. Opdrachten waarin ik mijn visie op fotografie veel meer kwijt kon. Ik maakte er bij wijze van spreken een sport van af te wijken van de gebaande paden. Dat leverde wel eens gefronste wenkbrauwen bij opdrachtgevers op. Maar als het resultaat uiteindelijk onder hun ogen kwam, was het tevredenheid troef. En dat sterkte mij om op de ingeslagen weg voort te gaan. Inmiddels is hij werkzaam op verschillende gebieden: architectuur, studio, bedrijfsreportages, reclamewerk en vrije opdrachten.

Tussen 2000 en 2013 was hij aangesloten bij de British Institute of Professional Photography (BIPP); een samenwerkingsverband van internationale topfotografen. “Ervaring uitwisselen, elkaar kneepjes leren en het vak in algemene zin op een hoger plan brengen. Ook als fotograaf ben je nooit uitgeleerd. Je kijk op de zaak verandert eigenlijk permanent.”

terug


Stationsweg 42 - 9921 PW Stedum - 0596-55 1922 - 06 5386 6033 - info@pittfotografie.nl